Project Info

Little Hithe

Little Hithe is a proposal for the construction of a residential development scheme in North Kent close to the Bluewater Shopping Centre with doorstep rail links direct to London and Europe.

The Proposal

This 187 apartment scheme, including affordable homes, will offer 1, 2 or 3-bedroom units with one parking space at basement level, with an additional 50 basement parking spaces for visitors and 12 surface-level drop off spaces for the station also included in the plans.

Facing south towards the train station, all apartments will overlook a landscaped podium garden for all residents to use. The building will step up from six storeys to nine storeys, with the roof space created by the stepping configuration creating large open terraces for the top floor apartments, and areas of green roof located immediately in front. All other apartments will have their own balconies.

An investment of circa £1million will ensure a new tree-lined link to the London bound platform for pedestrians and cyclists will be created, with new ticket barriers and ticket machines. The planning application also includes the potential to assist with improvements to the local highway network.

Facing south towards the train station, all apartments will overlook a landscaped podium garden for all residents to use. The building will step up from six storeys to nine storeys, with the roof space created by the stepping configuration creating large open terraces for the top floor apartments, and areas of green roof located immediately in front. All other apartments will have their own balconies.

An investment of circa £1million will ensure a new tree-lined link to the London bound platform for pedestrians and cyclists will be created, with new ticket barriers and ticket machines. The planning application also includes the potential to assist with improvements to the local highway network.

Imperial Corporate Capital partners with South Eastern Rail to develop £1m train platform link in Greenhithe

Little Hithe will provide wider benefits

Greenhithe Station £1m rejuvenation

Greenhithe Station £1m rejuvenation

Implementation of new ticket barrier and access point to platform

Government Housing Plan Contributor

Government Housing Plan Contributor

The Little Hithe development will provide affordable housing

Economic Benefits

Economic Benefits

Providing in the region of 200 job opportunities

Sustainable & Environmental Awareness

Sustainable & Environmental Awareness

Committing to sustainable and eco-friendly construction practices

Local Area Benefits

Local Area Benefits

Extend and improve the current footpath along London Road

Local Recreational Provision

Local Recreational Provision

The Little Hithe scheme offers the implementation of public playground

Little Hithe will provide wider benefits

Greenhithe Station £3m rejuvenation

Implementation of new ticket barrier and access point to platform

Government Housing Plan Contributor

The Little Hithe development will provide affordable housing

Economic Benefits

Providing in the region of 200 job opportunities

Sustainable & Environmental Awareness

Committing to sustainable and eco-friendly construction practices

Local Area Benefits

Extend and improve the current footpath along London Road

Local Recreational Provision

The Little Hithe scheme offers the implementation of public playground

Community Regeneration

As part of this substantial regeneration process, pedestrian and cycle access points are also proposed to either side of the site access junction, with the footpath to London Road to be widened to 1.8m to the southern boundary, to further improve pedestrian safety. These footways will follow the access road through the site and onto the proposed podium level, providing level access to both residential apartment blocks.

This comprehensive development proposal provides for a sustainable development, which will deliver significant economic, social and environmental benefits to the local area.

As part of this substantial regeneration process, pedestrian and cycle access points are also proposed to either side of the site access junction, with the footpath to London Road to be widened to 1.8m to the southern boundary, to further improve pedestrian safety. These footways will follow the access road through the site and onto the proposed podium level, providing level access to both residential apartment blocks.

This comprehensive development proposal provides for a sustainable development, which will deliver significant economic, social and environmental benefits to the local area.

  • Deliver a new, highly accessible link to Greenhithe Station
  • Provide much needed housing for local people in a sustainable location
  • Actively support the use of sustainable modes of transport across the Site
  • Provide landscape amenities to meet the needs of future residents
  • Significant beneficial impact to landscape features through new tree planting
  • No harmful impact on existing highways and drainage infrastructure

The proposals are in full accordance with design policies contained within Dartford Borough Council’s Local Plan as well as national guidance set out in the National Planning Policy Framework and National Planning Practice Guidance.

Improved Connectivity

Greenhithe is strategically located close to the A2 and M25, which provide good links to the London bound and Kent bound motorway and strategic road network and inter-linking to the UK’s wider motorway system. The A226 London Road located to the south of the site provides a connection between Northfleet and the A282 (inc. the Dartford Crossing), which in turn, links to the A2 and Essex County.

littlehithe artist impression

Vehicular Access to Little Hithe

The site will be accessed primarily via the existing access location on the A226 London Road in the form of a priority junction. The vehicular access continues to the northern part of the side where the vehicular access to car park level -1 and -2 will be located.

Little Hithe pedestrian access

Pedestrian Access to the Site

Pedestrian and cycle accesses are proposed to either side of the access junction. These footways will follow the access road through the site and onto the proposed podium level, providing level access to both residential apartment blocks.

greenhithe station access

Greenhithe Station Pedestrian Link

The scheme includes land safeguarded and delivered for a publicly accessible pedestrian link and cyclist connection to Greenhithe Railway Station, located on the western boundary. The link will promote better connectivity and accessibility for the existing and future residents of the development and in the nearby area.

Environmental Impact

Little Hithe aerial view

Roof terraces at Little Hithe will be located to each floor as the building storeys tier up the building. The roof terraces will also be privately accessible to the apartment they adjoin. An area of green roof will be located immediately in front of the roof terraces, offering visual amenity to residents looking out onto the roofs.

Photovoltaic cells are positioned on the top roof to reduce the energy consumption of the building. They are orientated to face south, and as such, do not have a visual impact on the scheme.

The site will also feature communal gardens, a large area of green space helping to support existing wildlife in the area.

Roof terraces at Little Hithe will be located to each floor as the building storeys tier up the building. The roof terraces will also be privately accessible to the apartment they adjoin. An area of green roof will be located immediately in front of the roof terraces, offering visual amenity to residents looking out onto the roofs.

Photovoltaic cells are positioned on the top roof to reduce the energy consumption of the building. They are orientated to face south, and as such, do not have a visual impact on the scheme.

The site will also feature communal gardens, a large area of green space helping to support existing wildlife in the area.